Ale zanim zabierzemy się za gary należy udać się do sklepu po najodpowiedniejszy dla maluszka egzemplarz. Wybieramy zatem spośród: łososia, makreli atlantyckiej, dorsza, morszczuka, mintaja, soli. Ryby drapieżne i hodowlane zostawiamy w spokoju. Jest wiele ryb, których się nie poleca, ale szczególnie lubianą (zupełnie nie wiem czemu) i wybieraną jest panga. Broń Was Boże przed nią. Sama brzydzę się jej dotykać, nie mówiąc o jedzeniu. Szerokim łukiem omijamy też ryby wędzone, ponieważ proces wędzenia nasyca je szkodliwymi substancjami i solą. Ja zawsze wybieram mrożoną solę. Ma chyba najmniej glazury i nie jest obrośnięta lodem. A zbyt gruba warstwa lodu świadczy o złych warunkach mrożenia i przechowywania. Zwiedziłam wszystkie sklepy rybne w mieście, żeby wybrać ten z najlepszym towarem. Warto było.
No więc mamy już solę na stole. I co teraz? Jeśli mamy w domu niemowlę, które skończyło 6 miesięcy możemy śmiało włączać ją w skład posiłków.
Na początku rybkę dodaje się do jarzynowej papki zamiast mięska. Przepisu już chyba nie muszę pisać, ale zaznaczę, że rybę gotuje się osobno i dodaje do przecieru BEZ wywaru!
A oto co zaserwowałam mojej Marysi ostatnio.
JABŁKOWA RYBKA Z KOPERKIEM (8+)
1. Małe jabłko umyłam, obrałam, skroiłam w cienkie plasterki i ugotowałam w małej ilości wody.
2. Ok 5 cm rybki (od tej wąskiej strony) ugotowałam osobno.
3. Do jabłka dodałam rybkę, pół łyżeczki masła, posiekamy koperek i zmiażdżyłam to wszystko widelcem.
Smakowało jej. Zjadła do ostatniej łyżeczki. Nie wystąpiła u niej też reakcja alergiczna, co przy rybach jest możliwe ze względu na zawartość białka.
Paluszki lizać |
Ciekawa kompozycja smakowa. Zatem jutro u naszej Haneczki na talerzu będzie rybka ;) Dziękuję
OdpowiedzUsuńKompozycja niecodzienna, ale skoro Mania poleca to i ja polecam :) Oby i Wam przypadła do gustu, smacznego!
UsuńChodzą mi jeszcze po głowie pulpeciki rybne, ale musimy poczekać jeszcze jakiś miesiąc :)
Zapowiada się pysznie!!!:)
UsuńJest pysznie! :)!
Usuń